Het knuffeldoekje... !?

15 September 2023

Wat is het knuffeldoekje or deken?

Een klein stukje stof, een zakdoek, een zacht stuk speelgoed of een dekentje of iets anders dat fungeert als een zogenaamd "overgangs"-object.

Dit lieve kleine object is de draagbare beste vriend van uw kind, zijn aanwezigheid geeft hem een ​​gevoel van veiligheid, een staat van vertrouwen en kalmte. Hij zal net zo belangrijk zijn in de fasen die een verandering in zijn routine of zijn wereld veroorzaken. (kinderdagverblijf, auto, vaccins, ...)

Deze gehechtheid aan een specifiek object zal niet onmiddellijk komen, het zal nodig zijn om te wachten tot de leeftijd van zes maanden voordat uw baby een belangrijke fase in zijn cognitieve ontwikkeling doormaakt: hij zal beseffen dat hij niet langer aan u gehecht is. Het is echt het begin van de groeiende onafhankelijkheid, het zelfvertrouwen en het identiteitsgevoel van uw kind. Deze mijlpaal gaat echter ook gepaard met mogelijke verlatingsangst en soms zelfs van streek. Dit is het perfecte moment om, als je daar behoefte aan hebt, te introduceren wat haar nieuwe vriend zou kunnen zijn.

Dit is uiteraard ook een persoonlijke keuze van de ouders, sommigen willen dit soort overgangsobject niet, dus laat iedereen vrij kiezen over dit onderwerp.

Gehechtheid is een psychologisch fenomeen, na verloop van tijd kunnen baby's een deel van hun gehechtheidsgevoelens voor hun ouders overbrengen op een levenloos object. Als je eenmaal je hart erop hebt gezet, zal het moeilijk zijn om te veranderen. Het is meer dan een keuze, het is een onuitgesproken psychologisch pact "tussen hen". Het zal moeilijk zijn om rust op te leggen als dit object van verzoening is verdwenen ...

Voor de veiligheid is het belangrijk om een ​​knuffeldoekje te kiezen die geen lange vacht heeft, geen losse voorwerpen zoals ogen of plastic knopen heeft, die niet te groot is en die niet over het hoofdje van je kleintje zal worden getrokken of lang genoeg om in te wikkelen het rond.

 

 

Beste tips:

Je mag een dekentje aanbieden vanaf de leeftijd van zes maanden

Ideaal wasbaar (en krijg een reserve!)

Slaap een nacht van tevoren zodat hij je geur kan ruiken (of houd hem tussen je in tijdens het voeren).

Geef dit dekentje aan je baby bij elk dutje en bij het slapengaan. (routine)

 

Naarmate kinderen ouder worden, maken sommige ouders zich zorgen over de afhankelijkheid van hun kind van hun deken. Er is niets om je zorgen over te maken. Kinderen hebben de neiging om hun afhankelijkheid van hun deken op natuurlijke wijze te verminderen naarmate ze ouder worden. Zolang het hen er niet van weerhoudt een gelukkig, gezond leven te leiden, hoeft u zich geen zorgen te maken.

De meeste kinderdagverblijven en scholen zijn erg gevoelig voor de mogelijke noodzaak om een ​​deken mee te nemen tijdens installatieperiodes. Deze gebruiken wanneer u er niet bent, is een goede manier om zelfregulering te oefenen en om te gaan met eventuele angst of bezorgdheid om niet bij hen te zijn. Na verloop van tijd zal de deken aan een haak hangen, of zelfs thuis, klaar om op hen te wachten wanneer ze terugkeren.

Zoals u ziet, speelt zacht speelgoed een onvervangbare rol in de emotionele ontwikkeling van je kind en biedt het troost en veiligheid in elke fase van hun groei. Als je op zoek bent naar een knuffel die innovatie, kwaliteit en emotionele stimulatie combineert, nodigen we je uit om de prachtige knuffels van onze Belgische partner, Emodou te ontdekken. Hun unieke concept en toewijding om de emotionele ontwikkeling van elk kind te ondersteunen, maken van hen een uitzonderlijke keuze om de ontwikkeling van je kleine schat te ondersteunen. Ontdek hun betoverende wereld op hun website www.emodou.be en geef je kind de ideale metgezel om in alle rust op te groeien.